Депутати от ИТН внесоха предложение за преработване на индустриален коноп в

...
Депутати от ИТН внесоха предложение за преработване на индустриален коноп в
Коментари Харесай

Ще се преработва ли индустриален коноп в България

Депутати от Има Такъв Народ внесоха предложение за  преправяне на промишлен коноп в България . В предлагането вземат участие народни представители от Има Такъв Народ, Демократична България, Политическа партия и " Възраждане ". Вносителите считат, че по този метод ще се подкрепи развиването на селското стопанство и зелената стопанска система у нас.
В България е разрешено развъждането на растението с  0,2%  THC  (тетрахидроканабинол - съставката, която има упоителен ефект). Европейската комисия още предходната година позволи на равнище Европейски Съюз да се отглежда промишлен коноп с 0,3% THC и да получава дотации като земеделска просвета, сподели в студиото на Радио София  Пламен Абровски от Има Такъв Народ , който има 17 години юридически опит с експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики.

 Пламен Абровски

" В България коноп за пушене не е позволен , няма да се позволява или най-малко в скоро време няма да се позволява. Говорим единствено за оня коноп, който се употребява за индустриални цели ", посочи Абровски.

Към момента у нас е разрешено развъждането на промишлен коноп, само че не и преработката му.

" Този коноп е земеделска просвета и от него може да се облагодетелства земеделският производител . Конопът е неповторимо растение, в този вид безусловно всичко от растението се употребява. Корените се употребяват за изработка на медикаменти против артрит и разнообразни екземи и когато бъдат оставени в почвата подкрепят възстановителните й свойства. Влакната на стъблото, от външната му част, могат да се употребяват за изработка на хартия, текстил, въжета, килими , могат да се употребяват за изолираност. Тухлите от коноп имат неповторими изолационни свойства ", сподели Пламен Абровски.

По думите му от вътрешната част на стъблото може да се прави биопластмаса и заместители на стъклопакети. Извлеци от листата на растението имат необятно приложение във фармацията и козметиката, могат да се употребяват даже за фураж за животни. Семената могат да се преработят в биогориво , сподели Абровски и добави, че биогоривото от коноп е по-ефективно от биогоривото от царевица.

" Българските производители и българската стопанска система се лишават от опцията да прибавят стойност към това произвеждане ", добави Пламен Абровски.

Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР